KKDİK nedir ???

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan ve 2017’yılında yürürlüğe giren KKDİK

(Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması) Hakkındaki Yönetmelik gereğince: Yıllık 1 ton ya da daha fazla miktarda madde ithal eden veya imal eden ilgili üretilen maddeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığa bildirmek zorundadır!

Kayıtlar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvuru yapılması gerekmektedir

Kaydı yapılmamış maddeler yönetmelik gereğince imal veya ithal EDİLEMEYECEKLERDİR.!!!

İlgili yönetmeliğe ulaşmak için: https://kimyasallar.csb.gov.tr/mevzuat/54

 

KKDİK Nedir ?

KKDİK, Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması ifadesinin baş harflerinden oluşmaktadır. KKDİK Yönetmeliği 23 Haziran 2017 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yönetmeliğin amacı, insan sağlığı ve çevrenin yüksek düzeyde korunmasını sağlamak, maddelerin zararlarının değerlendirilmesine yönelik alternatif yöntemleri özendirmek, rekabeti ve yeniliği artırmak üzere kimyasalların kaydı, değerlendirilmesi, izni ve kısıtlanmasına ilişkin idari ve teknik usul ve esasları düzenlemektir.

KKDİK Yönetmeliği maddelerin piyasaya arzını, imalatını, maddelerin kendi hallerinde ya da bir karışım içerisinde veya bir eşya içerisinde kullanımlarını ve piyasaya arzlarını kapsamaktadır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, KKDİK Yönetmeliği hükümlerine göre kimyasal maddelerin kayıt, değerlendirme, izin ve kısıtlama süreçlerini yönetecektir.

 

KKDIK Yönetmeliği Danışmanlık Hizmeti

  • KKDIK Yönetmeliği Danışmanlığı kapsamında şirketinizde ithal ettiğiniz veya imal ettiğiniz kimyasal maddelerinizi stratejik plan geliştirerek en uygun süreç aşamaları oluşturmaktadır.
  • Bu süreçlerde  kayda tabi olan maddelerin belirlenmesi, muaf maddelerin belirlenmesi, kayıtlı olarak kabul edilen maddelerin belirlenmesi, kısıtlı kullanıma tabi olan maddelerin belirlenmesi ve yasaklı maddelerin belirlenmesi işlemleri gerçekleştirilmektedir.
  • Bu adımın ardından kayda tabi olan maddelerin kayıt stratejileri belirlenmektedir.
  • En etkili stratejiyi benimsemenize yardımcı olmak için şirketler ve diğer paydaş grupları içindeki TURK REACH / KKDIKile ilgili Mevzuatı  desteklemek için uzman danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
  • ALKIM ÇEVRE DANIŞMANLIK San.ve Tic. Ltd. Şti. olarak yaklaşımımız, her bir müşterinin ihtiyaçlarını müşteriye özel olarak belirlemek, analiz etmek ve ardından gereksinimlerine özgü uyarlanmış en iyi çözümü bulmaktır.
  • ALKIM ÇEVRE DANIŞMANLIK, TURK REACH/ KKDIK kayıt, değerlendirme ve yetkilendirme aşamalarında gereken desteği belirlemekte ve  uygulamaktadır.
  • İmal ve İthal edilen maddelerin belirlenmesi,
  • KKDİK kapsam dışı maddelerin belirlenmesi,
  • KKDİK Muaf Maddelerin belirlenmesi,
  • KKDİK kapsamında maddelerin belirlenmesi,
  • KKDİK EK 17 Kısıtlamaya tabi maddelerin belirlenmesi,
  • KKDİK EK 14 İzne tabi maddelerin belirlenmesi,
  • Kimyasal Güvenlik Raporu (KGR) Hazırlanması

Türk-REACH KKDİK kapsamında yönetmelik ,Türkiye’de imal edilen, 1 ton ve üzerindeki maddeler ile kendi başına veya karışım içinde Türkiye’ye ithal edilen 1 ton ve üzerindeki maddeler (muaf maddeler hariç) için kayıt zorunluluğu getirilmiştir.

Aynı zamanda eşya üreticilerinin ve eşya ithalatçılarının da KKDİK yönetmeliğinden tanımlanmış eşyalar içindeki maddelere dair kayıt ve bildirim yükümlülükleri bulunmaktadır.

KKDİK Yönetmeliği kayıt (MBDF) yükümlüğünü yerine getirecek taraflara “İmalatçı”, “İthalatçı” ve “Alt Kullanıcı ‘lar olarak tanımlamış ve kayıtların tamamlanması için son tarihi 31.12.2023 olarak belirlemiştir.

 

Türkiye içerisinde, kendi halinde, karışım içinde ya da eşya içindeki, kayıtlı olmayan yıllık 1 ton ve üzerinde maddeler 01.01.2024 tarihi itibariyle imal ve/veya ithal edilemeyecek ve dolayısıyla piyasaya arz edilemeyecektir.

 01.01.2024 tarihinden sonra yıllık 1 tondan fazla imal veya ithal edilmek istenen maddeler için önce kayıt süreci gerçekleştirilecek olup ondan sonra piyasaya arz durumu söz konusu olabilecektir.

 

ÖNEMLİ:

Kayıtlar,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığının EÇBS sistemi içerisinde bulunan Kimyasal Kayıt Sistemi (KKS) üzerinden yapılacak olup, kayıtları ortak kayıt olarak gerçekleştirmek isteyenler için, KKDİK kayıt sürecinin ilk aşaması olan ön-Madde Bilgisi Değişim Formlarının biran önce gönderilmesi büyük önem arz etmektedir.