ÜÇÜNCÜ TARAF TEMSİLCİLİK NEDİR? 

Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik 23 Haziran 17 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğin temel amacı insan ve çevre sağlığının korunmasını en yüksek seviyede ele alarak maddelerin zararlılıklarının değerlendirilmesine yönelik alternatifler üretmektir.

Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik (KKDİK) ile, Türkiye’ de yerleşik kendi halinde, karışım içinde ya da eşya içindeki bir maddeyi imal eden, bir karışım hazırlayan ya da eşyayı üreten gerçek ya da tüzel kişiler, Türkiye’nin REACH’ i diye tanımladığımız KKDİK Yönetmeliği kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Kimyasal Kayıt Sistemine (KKS) madde kayıtlarını gerçekleştirmediği sürece 01.01.2024 tarihi itibariyle piyasaya ürün sunamayacaktır.

Yönetmeliğe tabi maddelerin kendi halinde, karışım veya eşya içerisinde bulunması durumunda KKDİK Yönetmeliği hükümlerine göre kayıtları gerçekleştirilmediği takdirde imal edilmeleri ve piyasaya arzları konusunda büyük yaptırımlar söz konusu olacaktır. Bu yaptırımlara takılmamak ve üretime devam edebilmek adına kimyasalların madde bazında kayıtlarının gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Kayıtlar bu yönetmeliğin uygulayıcısı olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Entegre Çevre Bilgi Sistemi Üzerine açılmış olan Kimyasal Kayıt Sistemi Üzerinden gerçekleşecektir.

Bu sistem üzerinden kayıt başvurusunda bulunan imalatçı, ithalatçı ve alt kullanıcılar ön-Madde Bilgi Değişim Forumu (MBDF) katılımcısı olarak kabul edilecektir. Her bir MBDF’nin amacı yapılan çalışmaların ve testlerin tekrarlanmasının engellenmesini ve sınıflandırma / etiketlenme farklılıklarında anlaşmaların sağlanmasıdır. KKDIK Üçüncü Taraf Temsilcilik de Tek Temsilcilik gibi bu sürecin parçasıdır.

Bakanlık Yayımladığı duyurularda Ön Bildirimlerin 2021 yılına kadar yapılabileceğini ve bu bildirimlerden hiçbir harç talep etmeyeceğini açıklamıştır. Bu kayıtlar ÖN Madde Bilgi Değişim Forumu (ön-MBDF) olarak gerçekleşecektir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığın Entegre Sistemi üzerinden gerçekleştirilen bildirimlerde, bildirim yapan taraflar birbirini görebilmektedir. KKDIK üçüncü taraf temsilcilik tam bu noktada devreye girmektedir. Firmalar ‘’know-how’’ (Bilgi gizliliği ) çerçevesinde ön-MBDF’larında isimlerinin gözükmemesini üçüncü taraflar ile anlaşma yaparak firmalarının gizliliğini sağlayacaklardır. Üçüncü Taraf Temsilcilerinin temel görevi, temsilciliklerini yürüttüğü firmaların madde kayıtlarını yapmak ve oluşacak konsorsiyumlarda firmaları temsil etmektir.

Kayıt işlemleri sırasında ana firma diğer firmalar ile ortak kayıt sürecine girdiği zaman üçüncü taraf olarak atadığı temsilci görünecek ve kayıt işlemleri temsilci adına gerçekleşecektir. Ortak kayıt sürecinde diğer firmalar üçüncü taraf temsilcisi atayan ana firmayı göremeyecektir. Sadece bakanlık tarafından yapılan atama görüntülenebilecektir.

Türk REACH-KKDİK Yönetmeliği, İmalatçı, ithalatçı veya ilgili olduğu durumlarda alt kullanıcıyı, yönetmelik çerçevesindeki yükümlülüklere uyma sorumluluğu kendisine ait olmak şartıyla, diğer imalatçılar, ithalatçılar ve ilgili olduğu durumlarda alt kullanıcılarla görüşmesi de dâhil olmak üzere, yükümlülüklerini yerine getirmek için, veri ve maliyet paylaşımlarıyla ilgili konularda, Üçüncü taraf temsilci atamasına olanak sağlamıştır.

Bu durumlarda, üçüncü taraf temsilci atamış olan imalatçı, ithalatçı ya da alt kullanıcının kimliği Bakanlık tarafından diğer imalatçı, ithalatçı ve alt kullanıcılara açıklanmamaktadır.

ALKIM ÇEVRE DANIŞMANLIK olarak, Üçüncü Taraf Temsilcilik hizmetimizin kapsamı aşağıdaki şekildedir;

  • Maddelerinin Ön Kayıtlarını (Ön-MBDF) ve Kayıtlarını (MBDF) gerçekleştirmek,
  • Yurt içi İmalatçı, İthalatçı, Alt Kullanıcı maddelerinin Ön Kaydını (Ön MBDF) gerçekleştirmek,
  • MBDF(Madde Bilgi Değişim Forumu) öncesi faaliyetleri takip ederek olası herhangi bir konuda Yurt İçi Üreticisini bilgilendirmesi.
  • Bağlı bulunulacak konsorsiyumlardaki iletişimleri sağlamak.
  • Teknik Dosya hazırlanırken gerekli olan test raporlarını belirlemesi.
  • Teknik Dosya hazırlanırken gerekli gerekli olan faaliyetlerini izlemesi
  • 31 Aralık 2023 Kayıt tarihinden önce ,Üreticinin Kayıt Dosyalarını hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Kimyasal Kayıt Sistemine 31 Aralık 2023 tarihinden önce girişlerini yapmak,
  • Tarafların 3 yıllık miktarlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığının KKS Sistemine bildirmek,
  • Kimyasal Güvenlik Raporlarını hazırlanması.